Declareren in de zorg; in vogelvlucht
Waar moet je rekening mee houden als je als zorgaanbieder nieuw bent in de wereld van de zorgadministraties?
Wij zetten de vijf belangrijkste punten op een rij.
1. AGB-codes
Zorgaanbieders hebben een unieke AGB-code. AGB staat voor Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners. De AGB-codes zijn vastgelegd in het AGB-register, dat onderhouden wordt door Vektis.
Het is met name een administratieve code die gebruikt wordt bij onder andere het verwijzen, uitvoeren, contracteren en declareren van zorg. Maar ook de Zorgvinders, de zoekprogramma’s waarmee patiënten een zorgaanbieder kunnen zoeken, maken gebruik van de AGB-codes. Op deze manier is duidelijk welke van de 94 dokters Jansen uit Amsterdam de zorg verleend heeft. De AGB-code kan gezien worden als een identificerende sleutel. Meer informatie hierover, lees: AGB-codes en het aanvragen.
2. Contracten
Om rechtstreeks bij de zorgverzekeraar te kunnen declareren, heeft u een contract nodig. U hoeft niet met elke zorgverzekeraar een afzonderlijk contract af te sluiten. Gelukkig maar, want het zijn er maar liefst 25! Doordat ze zijn verdeeld in koepels, kunt u met één contract tot maar liefst vijf verzekeraars bereiken.
In dit handige UZOVI code overzicht ziet u de zorgverzekeraars per koepel en de bijbehorende UZOVI codes. Een UZOVI code is een unieke zorgverzekeraarsidentificatie
Het contracteren verloopt via het VECOZO portaal. Hierover later meer. Een contract geldt voor één of meerdere kalenderjaren. In het contract staat onder andere welke zorg u mag leveren, onder welke voorwaarden en met welke prestatiecodes en tarieven.
In plaats van een contract kan er ook een betaalovereenkomst afgesproken worden. U kunt dan ook rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar namens de cliënt. Er kunnen dan wel andere regels gelden met betrekking tot het innen van eigen risico en eigen bijdrage dan bij een contract.
Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de zorgverzekeraars uw bankgegevens in hun systeem hebben opgevoerd. Deze gegevens worden niet altijd in de overeenkomst opgenomen.
3. Software
Om te kunnen declareren heeft u software nodig. Zonder software is het onmogelijk om rechtstreeks te declareren bij de zorgverzekeraars. Voor elke zorgsoort is een declaratiestandaard vastgesteld. Er zijn complete fancy pakketten op de markt waarmee u kunt declareren, agenderen en patiëntendossiers kunt beheren. Maar er zijn ook laagdrempelige (gratis declaratie software) oplossingen waarmee u alleen kunt declareren. Of oplossingen waarmee u een deel van het proces kunt uitvoeren, zoals een razendsnelle controle op verzekeringsrecht.
Voor elke zorgaanbieder, groot of klein, zijn er passende oplossingen beschikbaar.
4. VECOZO
VECOZO zien wij als de spil in het zorgdeclaratieproces. VECOZO wil de kosten in de zorg beheersen door administratieve lastenvermindering.
VECOZO staat voor VEilige COmmunicatie in de ZOrg. Er zijn 50.000 zorgverleners en alle zorgfinanciers (zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten) zijn aangesloten op het VECOZO portaal.
De bekendste toepassingen van VECOZO zijn:
- COV, de Controle op Verzekeringsrecht, waarmee per cliënt de verzekeringsgegevens geraadpleegd kunnen worden.
- EDP, het Elektronisch Declaratie Portaal voor het routeren van declaratie- en retourbestanden van zorgaanbieder naar zorgfinancier en terug.
- Contractmodule voor de digitale zorgcontractering en ondertekening.
Regelmatig hebben wij als softwareleverancier overleg met VECOZO over de (nog te ontwikkelen) diensten en producten.
Om de toepassingen van VECOZO te kunnen gebruiken heeft u een VECOZO certificaat nodig. Er zijn twee soorten certificaten, persoonlijke en systeemcertificaten. Lees hier welke u wanneer nodig heeft.
Kortom: VECOZO is hét digitale knooppunt in de zorg, onmisbaar voor het declareren in de zorg.
5. Zorg verlenen
Het belangrijkste punt hebben we voor het laatst bewaard; het verlenen van zorg.
Met de eerste vier punten kunnen wij u ontlasten zodat u tijd overhoudt voor waar het daadwerkelijk om gaat: het verlenen van zorg.
Ondersteuning nodig?
Wilt u meer ondersteuning bij het verwerken van declaraties? Stel deze dan aan uw servicebureau of declaratieservice. U mag ons ook telefonisch contacteren via 040 230 03 92 of mailen naar info@promeetec.nl. Wij helpen u graag verder!