De vijf voordelen van een declaratieservice

Het verwerken van zorgdeclaraties is een complex proces. Om de zorg op de juiste manier te declareren bij zorgfinanciers (zorgverzekeraars en zorgkantoren), is expertise vereist en zijn middelen nodig. Bijvoorbeeld kennis over zorgdeclaraties in het algemeen, wet- en regelgeving, software en personele inzet. Of denk aan VECOZO certificaten en kennis van het elektronische declaratieportaal van VECOZO. Ook het gebruik van de juiste Vektis declaratiestandaarden. Een declaratieservice kan het gehele declaratieproces uit handen nemen. Dat klinkt alsof u minder controle of overzicht hebt over uw zorgdeclaraties. Het tegendeel is waar: juist door het uitbesteden van zorgdeclaraties, ontstaat er meer overzicht, meer tijd en een betere cashflow. Hieronder beschrijven we vijf voordelen van het inschakelen van een declaratieservice.

1. Het bespaart veel tijd

De declaratieverwerking kost veel tijd als de geleverde zorg niet op de juiste wijze wordt geregistreerd en/of gedeclareerd of als deze processen niet efficiënt verlopen. Dit leidt tot afgewezen declaraties en meer administratieve lasten. Het gevolg is vaak dat u minder tijd heeft voor uw kerntaak: het verlenen van zorg. Om registratie- en declaratieprocessen goed te laten verlopen is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de juiste kennis van de steeds veranderende wet- en regelgeving in de zorg. Ook dit kost veel tijd.

Zorgfinanciers hebben hun eigen wisselende eisen en regels rondom declaraties. Het is vaak lastig om aan deze eisen te voldoen en op de hoogte te blijven van alle veranderingen. Dit kan leiden tot afgewezen declaraties. Het uitzoeken en corrigeren van afwijzingen kost veel tijd. Het kan zelfs veroorzaken dat afgekeurde declaraties blijven liggen.

Door het uitbesteden van zorgdeclaraties aan een declaratieservice, lopen de registratie- en declaratieprocessen beter en heeft u geen omkijken naar wet- en regelgeving.

2. Continue geldstroom

Continuïteit is essentieel voor uw zorgorganisatie. Om dit te kunnen waarborgen, is het belangrijk dat zorgdeclaraties zo snel en correct mogelijk worden ingediend en afgehandeld. Hiervoor is een goed registratie- en declaratieproces vereist. Een declaratieservice zorgt voor een snellere doorloop van declaraties en daarmee voor een snellere uitbetaling door zorgfinanciers. Mochten er afwijzingen zijn, dan nemen zij contact op met de zorgverzekeraar of zorgkantoor.

3. Het bespaart kosten

Naast kennis zijn er ook middelen nodig om de geregistreerde zorg gedeclareerd te krijgen. Denk hierbij aan personele inzet en software. Dit kan – met name voor startende zorgorganisaties – een flinke investering zijn. Door het inschakelen van een declaratieservice is het niet nodig om (extra) personeel aan te nemen of te investeren in software. Zij hebben de kennis en middelen in huis om de gehele declaratieverwerking te verzorgen.

4. Meer inzicht, overzicht en grip

Het ordenen van de ontvangen retourinformatie van de zorgfinanciers kan veel tijd kosten: welke declaraties zijn (gedeeltelijk) toegekend en welke zijn afgewezen en waarom? Om grip te houden op uw declaraties is het belangrijk om op tijd bij te sturen in geval van afwijzingen. Bij het gebruikmaken van een declaratieservice worden alle declaraties en retourinformatie door hen gecontroleerd, verwerkt en overzichtelijk gepresenteerd. Hiermee kunt u het proces monitoren en de regie behouden. Indien de reden van afwijzing niet geheel duidelijk is, nemen zij contact met de zorgfinancier op.

5. Gemak

Met de declaratieservice wordt u een hoop werk uit handen genomen: van registratie tot communicatie met zorgfinanciers. U heeft geen omkijken meer naar uw declaraties, maar behoudt wel de controle. Een declaratieservice biedt u gemak, overzicht en tijdswinst. Zo kunt u zich richten op datgene waar het werkelijk om draait: het verlenen van goede zorg.

Spreken deze vijf voordelen u aan? Wilt u meer informatie over zorgdeclaraties uitbesteden? Neem dan contact met ons op via 040-2300392.