Administratieve uitdaging bij retourcode 8983: Declaratie betreft geen Zvw-zorg.

Indien een cliënt een Wet Langdurige Zorg (Wlz)-indicatie heeft of in een Wlz instelling verblijft én behandeld wordt, worden declaraties ten laste van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in specifieke gevallen afgewezen. Dit wordt ook wel de ‘samenloop Wlz en Zvw’ genoemd. De zorgverzekeraars mogen kosten wettelijk niet vergoeden wanneer er rechten vanuit de Wlz zijn. Zorgverzekeraars controleren hier op en daardoor kunnen er afwijzingen ontstaan.

Veel zorgverzekeraars koppelen informatie over de Wlz-indicatie terug in het commentaarrecord of via een bijgevoegde PDF bij het retourbestand. Dit was ook het geval bij zorgverzekeraar Menzis. Deze zorgverzekeraar is echter eind 2023 overgestapt op een nieuw verwerkingssysteem. Met als gevolg dat zij geen PDF met daarin de zinvolle informatie omtrent de Wlz-indicatie meer terugkoppelen bij het retourbericht. Graag leggen we uit hoe wij deze uitdaging oplossen!

Uitdaging bij zorgverzekeraar Menzis

Als zorgaanbieder ontvangt u vanuit Menzis geen bruikbare informatie meer over de specifieke Wlz-indicatie van de patiënt. Dit is het startpunt van de administratieve uitdaging: In theorie zou je de informatie kunnen verkrijgen via de patiënt. Echter bestaat er een slimmere manier om de benodigde informatie alsnog te verkrijgen én om dit voorval in de toekomst te kunnen voorkomen.

Oplossing

Het is mogelijk om door middel van de Wlz-raadpleegfunctie van VECOZO vooraf te toetsen of een cliënt onder de Wlz valt. Dat is handig want deze functie leidt tot minder afwijzingen. Voor grote aantallen is het echter tijdrovend om dit per cliënt te controleren. Door gebruik te maken van de Promeetec Wlz-applicatie kunt u grote aantallen verzekerdengegevens met één druk op de knop toetsen. U ziet dan welke patiënten een Wlz-indicatie hebben en of dit met verblijf inclusief behandeling is. Zo voorkomt u dat declaraties van patiënten die onder de Wlz vallen onterecht bij zorgverzekeraars worden ingediend.

De Wlz-applicatie kan in bovengenoemde situatie ook ingezet worden om de retourinformatie van Menzis aan te vullen.

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden hoe de Wlz-applicatie binnen uw organisatie gebruikt kan gaan worden om administratieve lasten te verlichten? Dan komen we graag met u in contact! Of bekijk de animatie van de Wlz-applicatie.