11 mei

Dient u zorgdeclaraties in? Dan krijgt u van de zorgverzekeraars een reactie op het ingediende declaratiebestand: de retourinformatie. Bij elke geconstateerde fout hoort een retourcode. Op basis van deze retourcodes kunt u correcties aanbrengen in de declaratie.

Vektis verzamelt maandelijks de meest voorkomende afkeur op basis van cijfers van VECOZO. Aan de hand van deze afwijsredenen geven we u de komende weken tips en tricks om afkeur te voorkomen. In dit artikel leest u alles over afwijsredenen door foutieve verzekerdengegevens. Correcte declaraties zorgen immers voor snellere uitbetalingen van zorgverzekeraars!

Foutieve verzekerdengegevens zoals UZOVI en BSN

Zorgverzekeraars (labels en volmachten) en zorgkantoren hebben een uniek 4-cijferig identificatienummer (Unieke ZorgVerzekeraarsIdentificatie). Dit UZOVI-nummer wordt in iedere declaratie meegestuurd zodat deze bij de juiste verzekeraar wordt ingediend. Het is dus belangrijk dat de UZOVI-codes correct zijn. Het Burgerservicenummer (BSN) is een 9-cijferig identificerend nummer dat wordt gebruikt bij uitwisseling van gegevens over patiënten. Een onjuist BSN leidt tot afwijzing van een declaratie.

Oplossing voor juiste verzekerdengegevens

Handmatig kunt u elke verzekerde via de website van VECOZO opzoeken en de gegevens controleren. Grote hoeveelheden verzekerdengegevens kunt u snel en eenvoudig controleren en verrijken met COV-Pro. Zo voorkomt u dat u declaraties indient met foutieve BSN’s en/of UZOVI-codes.

Tip: jaarlijks brengt Promeetec een UZOVI-overzicht uit. Zo heeft u alle actuele UZOVI-codes bij de hand.

Meer tips om afgewezen declaraties te voorkomen? Volgende keer geven we nieuwe tips om andere afwijsredenen te voorkomen! Houd onze nieuwspagina dus in de gaten.